20th of July : Listening Session in Bucarest (Romania) / Sambata Sonora

Felix Blume este artist sonor și inginer de sunet. În prezent trăiește și lucrează între Mexic și Franța. Lucrările sale sunt bazate pe field recording și folosește sunetul ca material de bază pentru piese sonore, filme video, acțiuni și instalații. Felix Blume lucrează de asemenea cu comunități diverse în spațiul public. În lucrările sale, a ales să șteargă linia de demarcație dintre sunet și muzică prin transformarea zgomotului în sunet, ceea ce ulterior schimbă perspectiva asupra sunetelor din mediul înconjurător. O particularitate a lucrărilor sale este felul în care împletește aspectele vizuale și sonore.
Lucrările sale sonore au fost prezentate în galerii și radiouri din întreaga lume : ARTE Radio (FR), @Kunst Radio (AT), Deutschland Radio Kultur (DE), Radio Nacional de Espana (ES), Phaune Radio (FR), ABC Radio (AU), Radio Panik (BE), Radio Grenouille (FR), Centre Pompidou sau Musée d’Orsay. Lucrarea sa „Los Gritos de Mexico” a câștigat premiul „Pierre Schaeffer” în cadrul festivalului francez Phonurgia (Paris) și o mențiune onorifică la Bienal de Radio din Mexico City.
www.felixblume.com

Sesiunea de ascultare a artistului Felix Blume este precedată de o prezentare a lucrărilor realizate în cadrul rezidenței de creație sonoră și field recording SONIC FUTURE de artiștii Mara MaracinescuMaria BalabasSimina OprescuAnamaria PravicencuZsolt SütőOctav Avramescu și Sara Lana (ES/BZ). Lucrările vor fi ulterior preluate de platforma de podcast SEMI SILENT : www.semisilent.ro

*

Eveniment dedicate echipei feminine de înot sincron Green Splash din Statele Unite ale Americii

La Michigan State University în roaring twenties (termen pentru creșterea economică și cultura nepăsării din anii `20) a funcționat o organizație pentru femei care organiza cursuri de prim ajutor. În campusul universitar cursurile de educație sportivă erau obligatorii, iar studentele din clubul onorific de înot primeau noțiuni de prim ajutor acvatic. Din anii `30, activitățile primei echipe de înot sincron din universitate, numită Green Splash, ce a preluat activitățile clubului de prim ajutor, culminau cu un spectacol acvatic anual. Pentru acesta, se realizau costume și scenografii complexe, adesea în jurul unei teme centrale, cu soliste, duete sau grupuri mari de înotătoare sincron. Primul ajutor a dispărut încet din obiective, dar clubul mai există și azi.
Înotul sincron a devenit competiție oficială la Jocurile Olimpice în 1984, la Los Angeles.

Fotografie din 1955.

*

SONIC FUTURE – SOUND ART RESIDENCIES este un program pentru dezvoltarea producției și cercetării în creația sonoră din România, prin crearea de oportunități de mobilitate, tehnice, financiare și de promovare pentru artiștii sonori locali organizat de Asociația Jumătatea plină.

Program susținut de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Fundația Domeniul Otetelișanu.

www.sambatasonora.blogspot.com